کشتار مسلمانان میانمار در آسیای جنوب شرقی درحالی صورت گرفت که بازهم کشورها و سازمان های مدعی حقوق بشر یا در قبال این نسل کشی سکوت کرده و یا واکنش دیر هنگام و غیرسازنده ای در قبال این جنایت هولناک و فاجعه انسانی داشتند.
میانمار کجاست؟
- جغرافیا: برمه یا میانمار با مساحت 678500 کیلومتر مربع، دومین کشور بزرگ آسیای جنوب شرقی است. این کشور 1900 کیلومتر مرز آبی دارد. سه رشته کوه اصلی در برمه وجود دارد که هر سه از شمال (هیمالیا) به جنوب کشیده شدهاند.
میانمار از شمال شرق با چین، از شرق با لائوس، از جنوب شرق با تایلند، از غرب با بنگلادش و از شمال غرب با هند مرز مشترک دارد و از جنوب غربی با خلیج بنگال و از جنوب توسط دریای آندامان محدود میشود. این کشور به لحاظ فرهنگی تحت تأثیر کشورهای همسایه خود بر پایه بوداییسم است.
- جمعیت: این کشور دارای 55 میلیون نفر جمعیت است که حدود شش میلیون نفر از آنها را مسلمانان روهینگیا تشکیل میدهند. زبان رسمی این کشور، تبتی و چینی است. خط میانماری متشکل از حروفی دایره شکل است.
سیاست و اقتصاد: در سال 1824 برمه توسط بریتانیا اشغال و ضمیمه حکومت هند، مستعمره بریتانیا شد. در سال 1937 بریتانیا برمه را به همراه منطقه "آراکان" مستعمره ای جدا از حکومت هند خواند و آن را برمه بریتانیا نام نهاد، تا اینکه در سال 1948 این کشور استقلال یافت و از آن زمان به میانمار تغییر نام یافت.
در این دوره گروهی از نظامیان پس از کودتای سال 1962 توسط ژنرال" نِ وین" که منجر به سرنگونی دولت غیرنظامی نخستوزیر" اونو" شد قدرت را در این کشور به دست گرفتند. از آن زمان رهبری میانمار تحت کنترل رهبر نظامی شورای صلح و توسعه درآمد.
این شرایط تا سال 2011 ادامه داشت، زمانی که شورا به دنبال انتخابات سال 2010 منحل شد و مراسم تحلیف ریاست جمهوری دولت غیرنظامی برگزار شد.
میانمار با وجود دارا بودن منابع غنی خدادادی، از نظر اقتصادی کم ترین حد توسعه و پیشرفت را در جهان داراست.
** در میانمار چه رخ داد؟ (1)
---------------------------------------
کشتار مسلمانان در میانمار سابقه طولانی دارد. در سال های اخیر هزاران نفر از مسلمانان این کشور قربانی خشونتهای فرقه ای و نسل کشی های پیدا و پنهان گروه های افراطی بوده اند، اما کشتار اخیر که از ماه مه/ اردیبهشت سال جاری آغاز شد یکی از تلخ ترین رویدادها را رقم زد. این اتفاق با به قتل رساندن 11 مسلمان بی گناه توسط نظامیان شروع شد. اوج ماجرا زمانی بود که افراط گرایان، به روستاهای مسلمان نشین حمله و مردم مسلمان این منطقه را قتل عام و خانه های آنها را طعمه حریق ساختند.
یک ماه بعد همزمان با گسترش درگیریها درغرب میانمار، افراطیون بودایی به مناطق مسلمان نشین در استان راخینه حمله برده و حدود 2000 واحد مسکونی را به آتش کشیدند. درپی این حمله بیش از صدها هزار نفر آواره و بی خانمان شدند.
گزارشهای اخیر حاکی است اکثر آوارگان مسلمان به استانهای هم مرز میانمار و بنگلادش پناه بردند و اکنون در شرایط بسیار اسف باری به سر میبرند. بر اساس این اطلاعات، پناهجویان نیاز به مواد غذایی دارند و به علت بارش بارانهای موسمی و نداشتن سرپناه سلامت و زندگی آنها در خطر است.
شدت فاجعه انسانی دراین منطقه به حدی است که روز 10 ژوئن / 21 خرداد 91، "تین سین" رییس جمهوری میانمار در استان راخین (2) وضعیت فوق العاده اعلام کرد. این رویداد تلخ در حالی رخ داد که براساس قوانین بین المللی، باید حقوق مسلمانان میانمار برجسته و تبیین شود. آنچه از محتوای خبرها و پیام های تبلیغاتی به گوش می رسد این است که اعمال خشونت علیه مسلمانان دراین کشور ریشه در رویکرد قوم گرایی دارد. ثبت نکردن حقوق مسلمانان در قانون حقوق شهروندی این کشور مستندی از این روایت است.
براساس قانون 1982 حقوق شهروندی میانمار، 135 قوم از 144 اقوام مختلف این کشور حق شهروندی دریافت کردند و 9 دسته از اقوام اقلیت این منطقه، از حق شهروندی محروم شدند که بزرگترین گروه جمعیتی آنها، قوم "روهینگیا" بود که همگی آنها مسلمان هستند. جمعیت روهیگنا بر اساس آمار رسمی میانمار شش میلیون نفر است.
علاوه براین ادعا شده که مسلمانان میانمار افرادی مهاجر و غیر بومی هستند، در حالی که مرور صفحات تاریخ این کشور نشان می دهد که بومیان ساکن سواحل غربی میانمار مانند کشورهای مالزی و اندونزی، از قرن اول هجری دین اسلام را پذیرفتند و در دو قرن اخیر مهاجرتی از سوی مسلمانان به این مناطق صورت نگرفته است.
نکته حایز اهمیت این است که دولت میانمار اعلام کرده که به منظور رفع اختلاف ها و مشکلات قومی، سیاست کوچ اجباری را اتخاذ کرده است. منابع خبری به نقل از رییس جمهور میانمار اعلام کردند که "مردم روهینگیا به دلیل اینکه اهل این کشور نیستند، باید میانمار را ترک کنند و یا در اردوگاه های مرزی و زیرنظر سازمان ملل به سر برند"!
براین اساس، وی همچنین گفته است: 800 هزار نفر از این قوم را باید از میانمار اخراج کرد تا تنش ها پایان یابد.
** واکنش دیرهنگام متولیان و مدعیان بین المللی حقوق بشر
--------------------------------------------------------------------------
اکثر کشورها، دولت ها ، سازمانها و مجامع بین المللی متولی و مدعی حقوق بشر نسبت به رخداد کشتار مسلمانان در میانمار سکوت کردند و یا اینکه واکنش بسیار دیر هنگامی نسبت به این وقایع داشتند. بازخوانی زمان اعلام مواضع این دولت ها و سازمان ها بر شفافیت این موضوع دلالت دارد:
- سازمان ملل متحد در 28 جولای 2012 در حالی که سه ماه از این رویداد می گذشت، خواستار تحقیق و بررسی کشتار مسلمانان در ایالت راخینه، در غرب میانمار شد.
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر سوء رفتار نیروهای امنیتی میانمار در ایالت راخینه، "ناوی پیلای"، کمیسریای عالی کمیته حقوق بشر سازمان ملل خواستار تحقیقات مستقل در این باره شد.
- اتحادیه اروپا نیز در 22 جولای 2012 به کشتار مسلمانان در میانمار واکنشی دیرهنگام نشان داد، مسوول روابط خارجی اروپا گفت اتحادیه اروپا در حال اقدامات دیپلماتیک برای پایان دادن به کشتار مسلمانان در میانمار است.
"میشل مان"سخنگوی کاترین اشتون مسوول روابط خارجی اتحادیه اروپا به خبرگزاری "آناتولی" ترکیه گفت: اتحادیه اروپا از نزدیک در حال رصد کردن خشونتها علیه مسلمانان در میانمار است و دیپلمات های اروپایی با مقامات دولت میانمار تماس گرفته اند و کارشناسان دفتر کمک های بشردوستانه اتحادیه اروپا برای بررسی نیازهای مسلمانان میانمار راهی این کشور شده اند.
- سازمان عفو بین الملل در 23 جولای در گزارشی به کشتار مسلمانان میانمار از سوی گروه هایی خاص که با اطلاع کامل دولت صورت می گیرد، اعتراف کرد.
سازمان عفو بین الملل با اذعان به قتل عام مسلمانان میانمار که با اطلاع کامل دولت این کشور صورت می پذیرد، در گزارشی اعلام کرد: تعداد کشته شدگان در جریان حملات بوداییان به مسلمانان به 20 هزار نفر رسیده است.
در ادامه این گزارش آمده است: مسلمانان در ایالت راخینه در غرب میانمار با حملات و بازداشت های خودسرانه طی هفته هایی که خشونت ها جریان داشته، مواجه بوده اند.
عفو بین الملل در این گزارش تقاضا کرد که طرف های ذیربط با اتخاذ تدابیر مناسب، موجبات توقف این قتل عام ها و اقداماتی که بر خلاف اصول اساسی حقوق بشر است را به وجود آوردند.
این سازمان همچنین نیروهای امنیتی میانمار و ساکنان بودایی این کشور را در کشتار، تجاوز و شکنجه مسلمانان متهم دانسته است.
- موضوع قابل اعتنا این است که پنج عضو شورای امنیت؛ چین، آمریکا، روسیه، فرانسه و انگلیس کماکان در قبال قتل عام مسلمانان میانمار سکوت اختیار کردند و از هرگونه اعلام موضع رسمی دراین زمینه خودداری کردند.